2024-2025 eğitim öğretim yılının açılmasının ardından Eylül sonuyla beraber Antalya’da bütün üniversiteler ders başı yapacak. Ancak öğrenciler barınma kriziyle karşı karşıya. Konuya ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Sosyal belediyecilik yapacağı yerde rantçı belediyecilik yapıyorlar” dedi.
Akdeniz Üniversitesi’nde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yerleştirme sonuçlarına göre lisans ve ön lisans kontenjanları yüzde yüz doldu. Akdeniz Üniversitesi’ne bu yıl 11 bin 447 yeni öğrenci daha katıldı.
24 FAKÜLTEDEN 23’ÜNDE VE 12 MYO’DA YÜZDE YÜZ DOLULUK
Yerleştirme sonuçlarında ek kontenjanlar hariç tutulduğunda Tıp, Hukuk, Ziraat, Diş Hekimliği, Turizm Fakültesi başta olmak üzere toplam 24 fakülteden 23’ünde yüzde yüz ve 12 meslek yüksekokulunun tüm programlarında da yüzde yüz doluluk oranına ulaşıldı.
Akdeniz Üniversitesi 2023 verilerine göre toplam 62 bin 793 öğrenci bulunuyor. Artan kira ve barınma problemleriyle beraber gelen öğrencilerin nerede kalacağı bir sorun sarmalı içinde.
Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun açıkladığı Gösterge Değerleri Raporu’na göre Türkiye’de 2018-2022 yılları arasındaki beş yılda 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi mezun olmadan okulu bıraktı.
2015 ila 2022 yıllarını kapsayan dönemde okuldan ayrılanların üniversiteleri arasında Anadolu Üniversitesi 78 bin öğrenciyle zirvede yer aldı. Anadolu Üniversitesi’ni 68 bin öğrenciyle İstanbul Üniversitesi ve 66 bin öğrenciyle Gazi Üniversitesi takip etti. Akdeniz Üniversitesi’nden 60 bin 955 , Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi de en çok öğrencinin ayrıldığı ilk 25 üniversite arasında yer aldı.
Yüksek Öğretim Kalite Kurulu raporunda, öğrencilerin üniversiteyi neden bıraktığına dair bilgi ve tespitlere ise yer verilmedi.
Türkiye kişi başına düşen üniversite öğrenci sayısında açık ara Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor. Mezun sayısının artmasıyla “üniversiteli işsizler” kitlesi de genişliyor.
2015 yılında 98 bin öğrenci üniversiteyi bırakırken bu sayı 2022 yılında 390 bine yükseldi.


Tüm bunlara karşı Akdeniz Üniversitesi’ne yakınlarında bulunan Antalya’nın Kepez ilçesine bağlı Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselde bulunan 8 bin metrekarelik alan iki yıl önce Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ‘yap işlet devret’ modeli ile öğrenci yurdu yapımı olarak ihaleye çıkarken ihaleye katılım olmaması sebebiyle ihale düşmüştü.
1.80 emsal ve 10 kat izin ile yurt alanından ticaret alanına dönüştürülmüştü. Kültür Mahallesi’nde bulunan yurt alanının ticarete dönüştürülmesinin yanı sıra Yenidoğan Mahallesi’nde bulunan yurt alanı da ticarete açılmıştı.
Kepez Belediye Meclisi’nden geçen ve torba olarak teklif edilen plan değişiklikleri Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisi’nde 69’uncu madde olarak görüşülüp oybirliği ile geçmişti.


İki alan ile ilgili değişikliğine gelen itirazların değerlendirilmesi için İmar Komisyonu, Kepez Belediyesi Eylül ayı Meclisi’nde görevlendirildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, konuşmanın başında şu ifadeleri kullandı:
“Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı aday olduğu partinin programını yerine getirecek mi getirmeyecek mi? önemli olan budur bakıldığında sosyal belediyeciliği savunan bir yapıya sahip olduklarını söylüyorlar ama gelen belediyeler maalesef sosyal belediyecilik yapacağı yerde rantçı belediyecilik yapıyorlar.”
“YURT YAPMAYARAK BU YURDA GİREBİLECEK ÇOCUKLARI DA TARİKATLARA CEMAATLERE TESLİM ETMENİN BAŞKA BİR YOLUDUR”
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yurt alanını ticaret alanına çevirdiklerini ifade eden Öztürk, bu durumun sosyal belediyeciliğe aykırı bir durum olduğunu belirtti.
Muhalefet partisinin yerel seçimlerde birinci parti çıksa da yerellerde sosyal belediyeciliği ve halka ineceğini söyleyen belediyelerin bunu yerine getirmediğini söyleyen Öztürk, “Rantçı belediyeciliği ön plana çıkarmıştır. Yurt yapmayarak bu yurda girebilecek çocukları da tarikatlara cemaatlere teslim etmenin başka bir yoludur. Gerici biatçı bir toplum yetiştirmenin önüne geçmeleri gerekir öğrencileri onların kucaklarına atıyorlar yurt yapılacak yerleri ticaret merkezlerine peşkeş çekerek” ifadelerini kullandı.

“EV KİRALARI BİR ÖĞRENCİNİN KALABİLECEĞİ DURUMDA DEĞİL”
Antalya’nın ekonomik koşulların zor olduğunu ve Antalya’da üretilen sebzenin meyvenin bile diğer illerden daha pahalı olduğunu ifade eden Öztürk, “Ev kiraları bir öğrencinin kalabileceği durumda değil. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunları Antalya’da büyük bir sorun yaşanmaktadır maalesef hükümet yurt yapma yerine öğrencileri tarikatlara cemaatlere yönlendirmektedir bu öğrencinin gelişmesinde büyük bir etkendir ve çok zararlı bir şeydir daha önce de bunlarla ilgili birçok haber çıktı” dedi.
Öztürk, öğrencilerin dayak yediği tarikatlar da dövüldüğü intihar eden öğrencilerin olduğunu hatırlattı. İktidara çağrıda bulunan Öztürk, bir an evvel gerici zihniyetten vazgeçip laik eğitimi hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
Son olarak Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
“Öğrencilerin barınma sorunlarını çözmelidir. Kepez Belediyesi ile ilgili böyle bir görüşme yapmadık ama en kısa sürede böyle bir görüşme yapacağız. Üniversitenin oradaki yurt için ayrılan arsanın ticaret merkezine çevirmelerinden vazgeçmeleri için hem Büyükşehir‘e hem de Kepez Belediyesi’ne baskı yapacağız orası öğrencilerin yurt alanı için ayrılmıştır oraya bir an evvel sosyal belediyecilik gereği yurt yapılmalıdır.”